Punčový dort




5 vajec
5 lžic cukru krupice
3 lžíce vlažné vody
3 lžíce oleje
1/2 balíčku prášku do pečiva
150 g polohrubé mouky

Punčový rozvar:
0,8 l vody
0,7 l cukru krupice
rum nebo rumové aroma
punčové aroma
4 citrony
žluté a červené potravinářské barvivo

rybízová marmeláda
čokoládová poleva na dokončení

Žloutky si vyšleháme s cukrem. Poté postupně přidáváme vodu, mouku s práškem do pečiva, olej a nakonec sníh z bílků. Těsto přendáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a tu vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme cca 20 minut.
Takto si upečeme celkem dva korpusy.
Připravíme si punčový rozvar a to tím, že cukr zavaříme do vroucí vody. Vychladlý rozvar rozdělíme do tří misek. Do každé misky vymačkáme šťávu z citrónů, přidáme rum a punčové aroma. Chuť by měla být výrazná. Do jedné misky přimícháme červené potrav. barvivo a do druhé misky žluté potrav. barvivo. Třetí misku necháme čirou ( tento rozvar nám poslouží až na závěrečné polití dortu).
Dortovou formu vyložíme alobalem (aby nám rozvar neprotékal).
Jeden korpus rozkrojíme na polovinu. Jednu polovinu vložíme do formy a povrch pomažeme marmeládou. Druhý korpus nakrájíme na pásky. Jeden pásek namočíme do rozvaru s čeveným barvivem a obtočíme jím formu kolem dokola. Další pásek namočíme do rozvaru se žlutým barvivem a obtočíme jím vnitřek kruhu. Takto střídáme barvy, dokud nevyplníme celou formu. Tlačíme pásky na sebe a ještě průběžné poléváme čirým rozvarem. (Vůbec se toho nebojíme, korpus by nebyl dostatečně prosáklý).
Druhou polovinu z prvního korpusu pomažeme marmeládou a přiklopíme ho na dort. Celý ho ještě polijeme zbylým čirým rozvarem.
Celý dort přikryjeme alobalem, zatížíme ho např. knihami a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den ještě dort polijeme čokoládovou polevou. Ti náročnější mohou použít fondánovou polevu.

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky