Skořicové rolky



1 balení sušeného droždí
1/4 hrnku teplé vody
1/4 hrnku rostliného mléka
1/4 hrnku rozpuštěného másla
1/2 hrnku jablečného pyré
1 lžíce cukru krupice
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
špetka soli, muškátového oříšku, mletého zázvoru a mleté skořice
3/4 hrnku polohrubé mouky

náplň:
8 lžic hnědého cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky skořice
4 lžíce másla

Sušené droždí promícháme s 1/4 hrnkem teplé vody a necháme 5 minut stát. K droždí přidáme mléko, rozpuštěné máslo, jablečné pyré (ne přesnídávku, obsahuje příliš vody), cukr, prosátou mouku, špetku soli, špetku muškát. oříšku, zázvoru a skořice.
Dalších 3/4 hrnku polohrubé mouky vysypte na vál a zapracujte ji do těsta. Důkladně hněteme asi 10 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné. Mísu vymažeme olejem, vložíme do ní těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout. 
Poté těsto srazíme (bouchneme do něho) a necháme dalších aspoň 15 minut odpočinout na teplém místě.
Mezitím jsme si stihli připravit náplň a to smícháním všech uvedených surovin a vytvořením drobenky.
Těsto přesuneme na pomoučněný vál a vyválíme obdelník, na který rozetřeme náplň. Horní okraj necháme čistý. Pevně ho odspoda srolujeme nahoru a horní čistý okraj přimáčkneme do těsta, aby se rolky nerozpadaly. Válec nakrájíme na přibližně 2 cm široké rolky a ty poté poskládáme do vymazaného pekáčku hezky vedle sebe. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
Vykynuté rolky vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 20 minut. 
Po upečení je necháme lehce vychladnout a můžeme podávat.

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky