Křehké koláčky


500 g hladké mouky
špetka soli
350 g změklého másla
3 žloutky
1 lžíce rumu
1 lžíce bílého jogurtu
5 lžíc vlažného mléka
2 lžíce cukru krupice
30 g droždí

tvarohová náplň:
50 g másla
1 vejce
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu (ne vanička)
3 lžíce mléka
kůra z poloviny citronu

maková náplň:
200 g mletého máku
250 ml mléka
1 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce medu
špetka mleté skořice

drobenka:
hrubá mouka
máslo
cukr krupice

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Do větší mísy přisypeme mouku, špetku soli, přidáme změklé máslo, žloutky, rum a lžíci bílého jogurtu. Přilijeme vzešlý kvásek a zpracujeme těsto. Poté ho zabalíme do potravinové folie a dáme tak na půl hodiny do lednice.
Mezitím, co nám těsto tuhne si připravíme náplně.
Tvarohovou náplň vytvoříme vyšleháním másla se žloutkem, přidáme oba cukry, tvaroh a nakonec i mléko. Lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílku a nastrouháme citronovou kůru. Pokud by nám náplň tekla, můžeme do směsi přidat 1 lžíci vanilkového pudingového prášku.
Na makovou náplň potřebujeme jemně umletý mák který svaříme s mlékem, oběma cukry a medem. Jakmile nám náplň zhoustne, odstavíme ji a přidáme špetku skořice.
Těsto nám již lehce ztuhlo, tak jdeme připravovat koláčky :-)
Část těsta si vyválíme na plát silný tak 4 cm. Vykrajovátkem či malou skleničkou si vykrajujeme kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Zdobícím sáčkem stříkáme nejdřív tvarohovou náplň a až poté na jeden kraj vstříkneme makovou náplň. Trochu je posypeme drobenkou (mezi prsty rozmnělníme mouku s cukrem a máslem). Koláčky dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 8 minut. Ke konci na ně dohlížíme, protože se koláčky pečou velmi rychle a mohly by se nám zespod připálit. Po upečení je stáhneme z plechu a takto pokračujeme až do sdělání těsta. 
Dávka těsta je až na 250 koláčků.

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky