Borůvková bomba




Těsto:
4 vejce
80 g cukru krupice
80 g polohrubé mouky

náplň:
350 g borůvek
3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 ml 40% smetany ke šlehání
1 sáček želatinového ztužovače Dr. Oetker
100 ml vody (nebo ovocné šťávy)

strouhaná hořká čokoláda a moučkový cukr

Z bílků a 30 g cukru ušleháme tuhý sníh. Do něho pomalu přimícháme žloutky, zbylý cukr a prosátou mouku. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme při 180°C cca 20 minut.
Upečený a vychladlý korpus rozřízneme na polovinu a vykrojíme jedno větší a jedno menší kolo podle mísy na bombu.
V jiné větší míse rozmačkáme borůvky s 2 lžícemi cukru a vanilkovým cukrem. Želatinu rozmícháme ve 100 ml vlažné vody a po rozpuštění jí přimícháme do ovoce. Do něho také přimícháme dotuha ušlehanou smetanu s 1 lžící cukru. 
Mísu na bombu vyložíme potravinovou fólií.  Do poloviny jí naplníme borůvkovou náplní, na ní položíme menší kolo korpusu, na korpus znovu rozetřeme zbylou náplň a tu překryjeme větším kolem korpusu. Bombu zakryjeme potravinovou fólií a necháme jí vychladit na minimálně 4 hodiny.
Po vychladnutí bombu vyklopíme z mísy, sundáme z ní fólii a povrch posypeme nastrouhanou čokoládou a moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky