Kynutý rybízový koláč




těsto:
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
130 g cukru krupice
1/2 kostky droždí
1 vejce + 1 žloutek
100 g másla
1 lžička citrónové kůry
špetka soli

500 g tvarohu 
2 vejce

300 g rybízu

drobenka:
140 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g másla


Pokud máte domácí pekárnu, tak je to v podstatě bez práce :-) Všechny suroviny na těsto (mouku, mléko, cukr, droždí, vejce + žloutek, máslo, citrón. kůru a špetku soli) vložíte do pekárny, zapnete program pro kynutí a jen čekáte až to udělá za vás. Ti z vás, co pekárnu nevlastníte, musíte nejdříve zadělat kvásek.
Do větší mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něho nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Chvíli počkáme dokud nám nevzejde kvásek. Poté do něho přidáme 1 vejce a 1 žloutek, mléko, zbylý cukr, máslo a citrónovou kůru a špetku soli. Ze směsi zpracujeme těsto které necháme vykynout. 
Teprve tehdy, až nám těsto zdvojnásobí objem, rozválíme ho na máslem vymazaný plech. Povrch potřeme tvarohem, do kterého jsme zamíchali 2 vejce a 2 lžíce cukru a posypeme rybízem. Vše pokryjeme drobenkou z hrubé mouky, pokrájeného másla a cukrů. Směs jsme smíchali dohromady a rozmnělnili mezi prsty.
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme 20 minut. 


Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky