Dýňový koláč



200 g hladké mouky
120 g másla
1 lžíce octa
3-4 lžíce studené vody
800 g dýňové dužiny
200 g oloupaných kyselejších jablek
šťáva z 1 citrónu
2 umleté hřebíčky
1/2 lžičky umleté skořice
2 lžíce zázvorového džemu (nemusí být)
50 g cukru krupice
2 vejce

Do hladké mouky přidáme změklé máslo, ocet, 3-4 lžíce studené vody a zpracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme odpočinout.
Do většího hrnce dáme na kostičky nakrájenou dýni, oloupaná a nakrájená jablka, zalijeme šťávou z citrónu a 100 ml vody a podusíme do měkka. Jakmile jsou jablka i dýně měkké, rozmixujeme.
Do mírně zchladlého pyré přidáme umleté hřebíčky, skořici, džem, cukr a vejce. Promícháme.
Těsto si rozválíme, vyložíme jím formu na koláč, propícháme ho vidličkou a přikryjeme pečícím papírem. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a necháme těsto zapéct asi 10-15 minut. Poté papír odstraníme a na těsto nalijeme připravené dýňové pyré. Zvolna pečeme ještě asi 30 minut.
Po upečení necháme koláč vychladnout a můžeme podávat.

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky