Máslový croissant


500 g polohrubé mouky
2 vejce
200 ml vlažného mléka
1 droždí
1 lžíce cukru
větší špetka soli
250 g másla
hladká mouka na vál

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukru a necháme v teple vzejít kvásek.
Poté v míse smícháme polohrubou mouku, sůl, vejce a vzešlý kvásek. Zpracujeme vláčné těsto a necháme ho nakynout. 
Těsto vyválíme na pomoučněném vále ve čtverec o rozměrech asi 32 cm. Doprostřed položíme máslo, strany přeložíme jako obálku, poprášíme ho a vyválíme na pruh, který ještě třikrát přeložíme. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho v chladu asi 15 minut odpočinout. Postup, kdy těsto vyválíme na pruh a třikrát přeložíme, ještě dvakrát zopakujeme.
Po třetím rozválení necháme těsto na vále, přikryjeme ho vlhkou utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. 
Po nakynutí těsto vyválíme na tenký plát. Nakrájíme ho na dlouhé trojúhelníky, které stočíme do rohlíčků. (Podle chuti je můžeme naplnit nastrouhanou čokoládou nebo džemem). 
Rohlíčky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a zakryté utěrkou je necháme ještě nakynout.
Nakonec je vložíme do předem vyhřáté trouby a dozlatova upečeme.

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky