Jahodový dort se želé


3 vejce
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice
strouhaná kůra z 1/2 citrónu
100 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
50 ml oleje
tuk a polohrubá mouka na vymazání formy
(korpus je příliš nízky, doporučuji tedy zdvojit dávky surovin)

krém:
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g másla
1 vanilkový cukr

na dohotovení:
jahody
jahodový džem
1 sáček dortového želé
50 g mandlových lupínků

Žloutky a vanilkový cukr utřeme do pěny. Bílky ušleháme z částí krupicového cukru do polotuha. Přisypeme zbylý cukr a došleháme na pevný sníh. Žloutkovou směs přimícháme do sněhu z bílků, přidáme strouhanou citrónovou kůru, přisypeme mouku s práškem do pečiva a zlehka promícháme. Vlijeme olej a ještě jednou promícháme. Těsto přesuneme do dortové formy, kterou jsme si vytřeli máslem a vysypali polohrubou moukou a uhladíme stěrkou povrh. 
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C cca 40 minut (těsto se začne odchlipovat od stěn).

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Přendáme ho do mísy, tu vložíme do větší nádoby se studenou vodou a mícháme pudink metličkou do vychladnutí (nevytvoří se nám tím škraloup). Studený pudink rozšleháme a pak přidáme našlehané máslo s cukrem. Vše vyšleháme na hladký krém.

Vychladlý korpus vyndáme z formy, rozřízneme vodorovně na poloviny a spodní číst potřeme krémem (trochu si necháme na boky). Přiklopíme vrchní částí korpusu a na tu rozetřeme džem (aby nám poté neprotekla do korpusu šťáva z ovoce a ze želé).
Okolo dortu uděláme manžetu z pečícího papíru a okraje slepíme krémem. Části mezi papírem a korpusem zamažeme džemem. Dort vrátíme zpět do formy a necháme ho na hodinu ztuhnout v lednici.
Potom na něj rozložíme ovoce a silikonovým štětcem nanášíme dortové želé, uvařené dle návodu na sáčku.
Dort přikryjeme fólií a necháme na další hodinu ztuhnout.
Potom stáhneme formu i papír a boky dortu pomažeme zbylým krémem. Ten hustě posypeme mandlovými lupínky. Před podáváním ho dáme na dvě hodiny do chladu.

Dobrou chuť!


(edice Apetit-dorty a dezerty)

Komentáře

Oblíbené příspěvky