Višňový trifle s piškotovou roládou



roláda:
3 vejce
80 g cukru krupice
100 g hladké mouky

krém:
50 g cukru krupice
50 g škrobu
2 velké vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
300 ml mléka
300 ml 30% smetany ke šlehání

ještě potřeba:
višňová marmeláda
sklenice zavařovaných višní
200 ml smetany ke šlehání
tmavá nastrouhaná čokoláda

Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Po částech do ní přisypáváme prosátou mouku a zamícháme. Vzniklé těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 8-10 minut (spíše míň než víc, aby nám těsto nevyschlo a při rolování nepopraskalo). Po upečení těsto překlopíme na čistou utěrku a necháme zchladnout. Poté opatrně sloupneme pečící papír. Těsto potřeme višňovou marmeládou a pomocí utěrky ho srolujeme do rolády. Necháme úplně vychladnout.
Připravíme si krém. V míse vyšleháme cukr, škrob, vejce i se žloutky navíc a vanilkový extrakt. Do hrnce nalijeme mléko spolu se smetanou a přivedeme k varu. Poté mléko se smetanou pomalu přilíváme k vaječné směsi s cukrem, promícháme a znovu vše vlijeme do hrnce. Na mírném ohni vaříme do hustého krému. Stále mícháme dokud nám nezmizí hrudky. Vzniklý krém si poté přesuneme do čisté mísy, překryjme potravinovou fólií a dáme do lednice vychladnout.
Jakmile máme vše vychladlé, nakrájíme roládu na plátky a vyložíme s ní dno mísy i podél jejích stěn.  Roládu pokapeme šťávou z višní a na ní navrstvíme krém. Povrch znovu pokryjeme plátky rolády a potřeme zbylým krémem. Na ten poklademe vypeckované višně a vše překryjem hustě ušlehanou šlehačkou. Jako ozdobu použijeme ještě pár višní a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Dobrou chuť!


(inspirováno časopisem Apetit - květen 2014)

Komentáře

Oblíbené příspěvky