Křehký třešňový koláč
těsto:
100 g moučkového cukru
200 g nakrájeného ztuhlého másla
300 g hladké mouky
1 vejce
náplň:
700 g třešní
200 g přírodního cukru
100 g mletých mandlí
3 vejce
nastouhaná kůra z 1 citronu
285 ml smetany
80 g rozpuštěného másla
Nejdříve si posypeme třešně 2 lžícemi cukru a dáme je min. na půl hodiny do chladu.
Z ingrediencí zpracujeme těsto a dáme ho také na půl hodiny do chladu. Pak těsto vyválíme na pomoučněné ploše a vyložíme jím formu. Opět dáme do chladu (i do mrazáku).
Troubu předehřejeme na 190°C. Těsto ve formě propícháme vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme ho suchými luštěninami. Vložíme na 20 min. do trouby. Poté sejmeme pečící papír s luštěninami a pečeme dalších 10 min. (aby těsto získalo tmavě zlatou barvu). Teplotu snížíme o 10°C.
Do mandlí zašleháme vejce, cukr, kůru z citronu, smetanu i máslo. Přilijeme třešně i se šťávou a celou náplň nalijeme na korpus.
Pečeme dalších cca 40 min. Koláč poté necháme vychladnout a posypeme ho moučkovým cukrem.
(náplň mi zbyla, proto u ní doporučuji poloviční gramáže)
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat