Portugalské koláčky




listové těsto
mletou skořici
1 vejce
1 lžíce cukru krupice
2 lžičky vanilkového aroma
120 g zakysané smetany
strouhaná pomerančová kůra

na karamel: 5 lžic cukru, šťáva z jednoho pomeranče

Na 6 ks koláčku si vyválíme půlku listového těsta a posypeme mletou skořicí. Skořicí celé těsto pomažeme a obrátíme tak, aby skořice byla zespod. Srolujeme ho do úzkého válečku a rozdělíme na šest kousků. Každý kousek si postavíme řezem nahoru a rukou ho zmáčkneme, aby se udělala placka. Tu poté vložíme do formy na muffiny a roztaháme do stran až k okraji. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C cca 5 minut.
Mezitím si smícháme vejce, cukr, vanilkové aroma, zakysanou smetanu a pomerančovou kůru a vytvoříme pudingový krém. 
Po pěti minutách vytáhneme koláčky z trouby, lžičkou je umačkáme, aby se vytvořili kalíšky a naplníme je krémem. Vložíme je zpět do trouby na cca 8 minut.
Po upečení je vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
Připravíme si karamel. 5 lžic cukru nasypeme do kastrolu a polyjeme ho šťávou z pomeranče. Mícháme dokud nám nevznikne karamel, kterým vychladlé koláčky lehce pokropíme.
(Do hrnce od karamelu vložíme lžíci, nalijeme studenou vodu a znovu postavíme na plotnu. Tím se hrnec od karamelu sám vyčistí.)

Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky