Sváteční Vánočka





1/2 sáčku droždí (nebo 1 kostka)
120 g cukru
250 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce rozpuštěného sádla
1/4 lžičky soli
500 g polohrubé mouky
hrst rozinek hrst sekaných mandlí na posypání

Rozmícháme droždí se lžící cukru, přilijeme trochu mléka, přidáme vejce, žloutek a promícháme. Postupně přidáme máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a na konec zbylé mléko.
Hmotu propracujeme. Nejprve vařečkou a poté si ji přesuneme na vál a hněteme aspoň 10 minut. Podle potřeby přidáme mouku nebo lžičku oleje. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 3 až 4 hodiny vykynout na ne příliš teplém místě.
Po vykynutí znovu těsto prohněteme a přidáme rozinky. Rozdělíme si ho na 9 bochánků a ty vyválíme na stejně dlouhé prameny. Začneme plést. Spodní část ze čtyř pramenů, střední za tří pramenů a vrchní ze dvou.
Upletenou spodní část opatrně přeneseme na plech a lehce rukou splácneme. Na ni přeneseme střední část, opět lehce splácneme a na vrch poslední část ze dvou pramenů.
Na závěr zapíchneme do vánočky špejle šikmo proti sobě. Tím vánočku zpevníme. Potřeme jí rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
Do předem vyhřáté trouby na 220°C vložíme vánočku nejprve na 8 minut, poté troubu stáhneme na 150°C a pečeme 25 minut a dalších 25 minut pouze na 100°C. Po upečení jí necháme úplně vychladnout a až poté pocukrujeme.


Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky